Project Ifakara

Ifakara is een klein plattelandsstadje, gelegen in het Kilombero District in het Zuiden van Tanzania. Het stadje ligt aan de Tanzania-Zambia spoorweg en aan de Kilombero River. Het staat bekend om zijn Ifakara Health Institute dat internationaal gekend is inzake onderzoek naar malaria en andere tropische ziekten.

Mr. Godlove Nyagawa, geboren in Ifakara, trekt zich het lot aan van de rurale bevolking. Hij is opgeleid in Engeland (University of Heddersfield) en hij kent intussen de Europese gebruiken. Het is zijn streven om de jeugd in dit gebied een kansrijke toekomst te geven. Dit doet hij door middel van het geven van computerles aan studenten die tegen een kleine vergoeding hun studie kunnen verder zetten. Ook is hij mede-oprichter van een lokaal weeshuis.

In 2013 is hij gestart met de opbouw van een schooltje in het centrum van Ifakara, Kilombero Imhotep Nursery & Primary school. Tot 2017 werd er nog les gegeven in de buitenlucht. In 2019 zijn er met behulp van donaties lokalen afgewerkt, is er een buitenmuur, een keuken en een overdekte plaats voor de lunch gebouwd. In iedere klas zijn mooie bureautjes en ook zijn er voldoende schoolboeken aanwezig. De school bevindt zich nu aan het einde van de registratiefase.

Mr. Nyagawa heeft een duidelijk plan voor de toekomst. In Ihanga Village, 20 minuten vanaf de huidige locatie, is er grond gekocht voor de uitbreiding van de school. Inmiddels zijn er 5 klaslokalen in orde en zijn ook 8 toiletten afgewerkt. Begin april 2022 kan men starten met de eerste lessen. De registratie is intussen ook geregeld

Beide projecten werden en worden medegefinancierd door de stichting voor ontwikkelingssamenwerking KOOK uit Alkmaar -Nederland